Nieuws en prijzen van Bitcoin, Ethereum, Cardano & meer

Crypto Inkoop & Exit Strategieën

Hier gaan we je uitgebreid uitleggen wat de verschillende strategieën zijn die je kan toepassen op verschillende momenten en situaties. Het is zeer belangrijk om verschillende strategieën toe te passen en aan te houden om winst gevend met zo min mogelijk risico.

Hier gaan we je vertellen wat voor strategieën wij toepassen.

HODL & STAKING

Hold On our Dear Life… de basis, meest bekende en simpelste strategie die hebben we geleerd bij de vorige hoofdstuk over termen. Het is niks anders dan kopen en niks mee doen en voor langere periode wachten tot die stijgt in waarde. De meeste traders hebben een kleine of juist een grote “HODL BAG” die ze niet aanraken en juist bij elke grote dip weer aanvult.

Staking

Wat is crypto staking precies? Misschien heb je het woord ‘staking’ al eens voorbij zien komen. In de cryptowereld betekent staking de mogelijkheid om over de waarde van jouw investering een mooi extra inkomen te genereren. Zie het als een hoge rente op jouw geïnvesteerde bedrag.

In de praktijk komt staking erop neer dat je jouw cryptovaluta vasthoudt in een wallet, of op een exchange. In ruil daarvoor krijg je jouw rewards (de rente) uitgekeerd op je saldo. Elke dag, week of maand neemt je totale aantal coins dus toe.

Staking is een van de leukste, snelste en eenvoudigste manieren om een mooi passief inkomen op te bouwen. De rente bij banken en zelfs dividenden op aandelen of investeringen in vastgoed leveren meestal niet zo’n mooi rendement op.

Het enige wat je hoeft te doen om crypto te staken is een aantal coins op een exchange te plaatsen en de rest gaat vanzelf. De staking rewards verschillen per coin, maar bedragen gemiddeld tussen de 6 en 14 procent. Er zijn uitschieters naar beneden of naar boven.

Staking bij Bitvavo

Wil je staken bij een betrouwbare Nederlandse partij, of zet je je eerste stappen op het gebied van staking? Begin dan eens met staking via Bitvavo. Daar activeer je het staken simpelweg door een knopje aan te zetten.

Elke week krijg je dan een mail met het bericht dat jouw stakingvergoedingen zijn uitgekeerd. Erg leuk en stiekem ook verslavend om te zien! Let op! Niet alle munten kunnen gestaked worden!

DCA – Dollar Cost Average

Ook DCA is één van de makkelijkste technieken om je rendement te verhogen zonder veel extra risico te nemen. Daarnaast is het ook een goede techniek bij je HODL strategie toe te passen. Het is één van de meest effectieve handel strategie. Maar hoe kan je hier de maximale eruit halen? Hier gaan wij je uitleggen.

Wat is Dollar Cost Average (DCA)?

Het is een strategie waarmee je op regelmatige basis crypto munten kopen, zonder veel op de koers te letten. Elke dag, Week of maand koop je een vast aantal munten. In algemeen en in langere termijn is het beter om je koop gedrag op te splitsen in plaats van alles in één keer kopen. Want de beste instap moment is lastig te voorspellen en in te schatten, dan is DCA een hele goede alternatief.

Wanneer je DCA toepast koop je in principe de gemiddelde prijs bij een erg volatiele markt die vaak op en neer gaat.

Flexibel DCA

De basis van DCA hebben we doorgenomen maar om je rendement te maximaliseren raden we je aan om altijd flexibel te zijn. Daarmee willen we zeggen wanneer de markt sterk aan het stijgen is koop je wat minder in of zelfs helemaal niet, dan wacht je maar even op ander moment. Een daling komt vroeg of laat wel aan en dan ken je weer gaan inkopen en dat doe je ook precies het tegenovergestelde wanneer de markt erg sterk aan het dalen is koop je juist weer wat meer in. Je budget verdelen en managen is dus een belangrijke factor en op de juiste moment timen met flexibel DCA is een must.

Voordelen

 • Je handelt niet meer op emotie.
 • Je koopt in gemiddelde prijs van de huidige markt, hoe lager hoe beter natuurlijk.
 • Je bouwt stabiel een mooi portfolio op
 • Je loopt minder risico
 • Je hoeft niet met een groot startkapitaal te beginnen.

Nadelen

 • Je betaalt iets meer transactie kosten dan alles in 1 keer kopen.
 • Je koopt ook voor een vast bedrag wanneer de koersen heel laag staan, tenzij je flexibel DCA toepast.

Exit strategie – Winst nemen en weer laag inkopen

Dat crypto markt volatiel is bekend bij de meeste mensen. Eén sterke daling bij een bearmarket kan zo 90% gezakt zijn tegenover zijn hoogste punt (ATH – All time high). Dus is sterk aangeraden om bij hoge stijging of ATH steeds beetje bij beetje winst gaat nemen en lang genoeg wacht tot er een grote dip komt van 25% of meer weer opnieuw DCA inkoopt op lage prijs.

Voorbeeld

 1. Je heb €1000,- aan BITCOIN  (€40.000,-) gekocht
 2. BITCOIN stijgt met 10% Je portfolio is gestegen naar €1100,-
 3. Je neemt winst van minimaal €100,- of zelfs meer bijvoorbeeld €200,-
 4. Je portfolio is dus naar rond €900,- wanneer die weer stijgt naar €1000,- of meer neem je weer €100,- tot €200, –  winst
 5. Als je lang genoeg wacht komt er opgegeven moment wel zeker een market crash dat alles dik naar beneden zakt met 30% tot 60% van de ATH. De winsten die je heb genomen kan je weer mee opnieuw inkopen en hiermee heb je alvast winst in aantal munten.

Uitzonderingen

Er zijn genoeg bijzondere gevalleen dat een munt niet met 10 of 20% stijgt maar 30% tot 100% of zelfs 500% of meer in enkele dagen.
Dan is het wel aan te raden dat je blijft verkopen tot je 80% van je munt verkocht is. Bij zo’n niet zo gezonde stijging komt er ook een abnormale daling erachteraan. Meestal zakt hij weer 50% of meer van zn hoogste punt en dat is ongeveer jouw inkoop moment weer, maar let wel op dat het wel voor een periode zijwaarts gaat of zelfs nog meer zakt. Ideaal is wachten tot een market crash.

Cryptocurrencies: 10.176
Markets: 870
Marketcap: 1.055.937.288.552 (2,54%)
24h Vol: 49.225.853.074
BTC Dominance: 47,31%
X