Nieuws en prijzen van Bitcoin, Ethereum, Cardano & meer

Crypto Termen uitgelegd

In crypto community hoor en of lees je vaker wel termen die je buiten crypto kleine kans zal horen. Hier gaan wij je uitleggen wat voor termen er allemaal zijn en wat ze daarmee bedoelen. Heel belangrijk is het niet, maar het gaat je zeker meehelpen op verschillende gebieden en zelfs op forex aandelen gebruiken ze ook ongeveer hetzelfde termen.

 1. 51% Attack
  • Een 51%-aanval stelt de situatie voor waar meer dan de helft van de computerkracht binnen een bepaalde blockchain van één persoon of één geconcentreerde groep komt. Dit zorgt ervoor dat deze groep de complete controle over deze blockchain krijgt. Ze kunnen dan bijvoorbeeld al het minen stoppen, alle transacties stoppen of elke coin van deze specifieke blockchain oneindig vaak uitgeven. Dus doe goed je onderzoek naar munten om te kijken of ze echt betrouwbaar zijn.
 2. Address (adres)
  • Een cryptocoinadres is de locatie waar jij je cryptomunten bewaart en vanwaar je deze munten verzendt en ontvangt. Je zou het kunnen vergelijken met je huisadres. Dit adres bestaat meestal uit een hele rij getallen en cijfers, wat er ongeveer zo uitziet: 1KXghhUZRVFmfk9Jreo3vvuV3HDoCJyYJZ. Dit adres is in feite het publieke gedeelte van de twee versleutelde sleutels die nodig zijn voor de houder om een transactie te verifiëren.
 3. Airdrop
  • Dit is een soort weggeefactie van de oprichters van een bepaalde cryptomunt, waarbij deze  munt worden weggegeven. De  actie is meestal voor een korte periode. Dit wordt gedaan om de tokens naamsbekendheid te geven en de tokens te distribueren.
 4. Altcoin
  • Deze naam wordt gebruikt voor alle cryptomunten die geen Bitcoin zijn (alternatieve munten). Maar tegenwoordig wordt Ethereum niet meer gezien door steeds meer mensen als Altcoin.
 5. Altseason
  • Dit is de term die wordt gegeven wanneer geld sneller naar altcoins stroomt dan naar Bitcoin. Met andere woorden, wanneer groter meerderheid investeerders meer altcoins kopen dan Bitcoin. Dat kan je zien wanneer veel altcoins veel harder stijgt dan Bitcoin.
 6. AMA
  • Ask Me Anything. Een crypto project houdt een sessie voor gebruikers om hen vragen te stellen over het project aan de Team achter de munt. Reddit en Discord worden vaak gebruikt hiervoor.
 7. ATH
  • ATH betekent All Time High.  Dit is de hoogste prijs die een cryptomunt ooit behaald heeft.
 8. Bag
  • Een bag in de crypto-wereld verwijst naar de munten en tokens die je vasthoudt als onderdeel van je portfolio. Meestal wordt de term gebruikt om een ​​grotere deel van een bepaalde cryptomunt te beschrijven. Zo is een ‘moon-bag’ gevuld met de munten die je momenteel bezit en waarvan je denkt dat ze je rijk zullen maken.
 9. Bear market
  • Een beer slaat met zijn klauwen alles naar beneden. Daarom wordt een markt waarbij de trend in een neerwaartse beweging zit bear market genoemd. Het sentiment is dan negatief en de prijzen dalen overwegend.
 10. Blockchain
  • Een blockchain is een soort digitaal grootboek van transacties dat werkt vanuit een gedecentraliseerd netwerk. Dankzij cryptografie kan een grootboek bijgehouden worden door een grote hoeveelheid van computers die zo samen het netwerk creëren. Elke keer als er een nieuwe transactie wordt gedaan, dan wordt dit door de miners met datum, grootte, etc. aan de blockchain toegevoegd als nieuwe block.
 11. BUY THE DIP
  • Dit wordt geroepen als de prijs van een cryptomunt of de markt in een dip zit. Mensen zijn dan geneigd er uit te stappen omdat ze bang zijn voor verliezen. Maar een dip biedt juist mogelijkheden om een munt of token goedkoop in te kopen voordat hij weer gaat stijgen.
 12. Bull market
  • Een stier steekt met zijn horens en gooit je omhoog. Daarom is een Bull Market een markt waarbij de trend in een opwaartse beweging zit. De prijzen stijgen en het sentiment is positief.
 13. Cold storage
  • Hierbij wordt cryptocurrency offline opgeslagen. Dit doe je als je coins voor een langere tijd veilig wilt opslaan. Een hardware wallet oftewel een USB-stick is een voorbeeld van cold storage.
 14. DAO
  • Een DAO is een “gedecentraliseerde autonome organisatie” en kan worden omschreven als een open-source blockchain-protocol dat wordt beheerst door een reeks regels, gemaakt door de gekozen leden, die automatisch bepaalde acties uitvoeren zonder tussenkomst van tussenpersonen.
 15. dApps
  • Dit zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) zijn digitale applicaties of programma’s die bestaan ​​en draaien op een blockchain- of P2P-netwerk van computers in plaats van een enkele computer, en die buiten het bereik en de controle van een enkele autoriteit vallen.
 16. DeFi – Decentralised Finance 
  • DeFi, of gedecentraliseerde financiering, is een nieuwe manier om financiële transacties uit te voeren via applicaties. Het sluit traditionele financiële instellingen en tussenpersonen uit en wordt uitgevoerd via de blockchain. Zie het als het verwijderen van makelaars, beurzen, banken en andere tussenpersonen uit de vergelijking.
 17. DEX
  • Een DEX is een Decentralised Exchange of een gedecentraliseerde beurs. Gedecentraliseerde uitwisselingen zijn een soort cryptocurrency-uitwisseling waarmee directe peer-to-peer cryptocurrency-transacties veilig en zonder tussenpersoon online kunnen plaatsvinden. Op deze beurzen is er geen identificatie nodig.
 18. ERC20-token
  • Een ERC20-token is in sommige opzichten vergelijkbaar met Bitcoin, Litecoin en elke andere cryptocurrency; deze tokens zijn op de blockchain technologie gebaseerde activa. Ze hebben waarde en je kunt ze zenden en ontvangen. Deze ERC20-tokens worden alleen uitgegeven op het Ethereum netwerk.
 19. Fiatgeld
  • Een valuta die uit het niets wordt gecreëerd en alleen waarde heeft omdat mensen hier waarde aan geven. Dus onze Euro en de Amerikaanse Dollar valt onder Fiat geld
 20. FOMO
  • “Fear Of Missing Out” (angst om iets te missen). Dit komt vaak voor wanneer een cryptomunt zo snel in waarde stijgt, dat mensen bang zijn dat ze de boot naar rijkdom missen, waardoor de prijs per coin nog hoger komt te liggen. En hierdoor ook de meeste de fout in zal gaan.
 21. FUD
  • “Fear, Uncertainty, Doubt” (angst, onzekerheid en twijfel). Deze cryptoterm wordt vaak gebruikt om de volatiliteit van de cryptomarkt te omschrijven. Ook werd het gebruikt om fakenieuws te beschrijven die crypto markt omlaag proberen te halen.
 22. Halving (halveren)
  • Dit houdt in dat de minebare beloning (zie block reward) gehalveerd wordt. Dit gebeurt elke keer opnieuw bij een bepaalde hoeveelheid geminede blocks. Bij Bitcoin is dit bijvoorbeeld bij iedere 210.000 blokken.
 23. Hash
  • Een wiskundig proces dat een variabel aantal data als input neemt en hieruit een kortere uitkomst produceert van een vastgestelde lengte.
 24. Hashrate
  • Dit is de snelheid waarmee de wiskundige problemen voor bepaalde blokken kunnen worden opgelost. Met andere woorden: de snelheid waarmee een nieuw blok kan worden ontdekt. ASIC mining zorgt er bijvoorbeeld voor dat de hash rate naar beneden gaat.
 25. HODL
  • Oorspronkelijk werd ‘Hold’ bedoeld, maar in een aangeschoten bui bleef een chat deelnemer maar praten over hoe hij zijn munten aan het ‘hodlen’ was. Dit werd heel snel een meme en nu is het ingeburgerd in de crypto wereld en betekent het je cryptomunten vasthouden voor de lange termijn. Soms wordt ook wel ‘Hold on for dear life’ ermee bedoeld.
 26. ICO
  • Staat voor Initial Coin Offering. Dit is een bepaalde vorm van crowdfunding, waarbij het publiek van tevoren kan investeren in een blockchain startup. Als dank voor de financiële steun worden zij beloond met een bepaalde hoeveelheid coins.
 27. Moon
  • Als een cryptocurrency ‘naar de maan gaat’, betekent dit dat mensen denken dat de prijs exponentieel zal stijgen.
 28. NFT
  • Een NFT is een Non-fungible Token. Ze zijn uniek en niet inwisselbaar. Ze leven op de blockchain.
 29. Node (knooppunt)
  1. Een node is een computer die is verbonden aan het Bitcoinnetwerk en die gebruikmaakt van een client die de taak heeft om transacties te valideren en te herleiden. Elke node krijgt een kopie van de huidige blockchain, die automatisch gedownload wordt wanneer deze zich aansluit bij het Bitcoinnetwerk.
 30. P2P
  • Dit staat voor peer-to-peer. Een (crypto-)term die verwijst naar computers die direct met elkaar een netwerk bouwen zonder dat een centrale server hier tussen staat.
 31. Pump and Dump (pompen en dumpen)
  • Dit is een cryptoterm die wordt gebruikt voor de onethische werkwijze van het pompen en dumpen van een relatief goedkope munt. De munt wordt eerst op zeer goedkope wijze verkregen door een bepaalde groep personen die vervolgens de munt ‘pompen’ (de waarde sterk doen laten stijgen) door veel reclame ervoor te maken. Wanneer de munt genoeg in waarde is gestegen, dumpen zij hun munten met veel winst, terwijl een grote groep met verlies achterblijft.
 32. PoW
  • Staat voor Proof-of-Work (bewijs van werk). Dit is een systeem dat computerkracht koppelt met mining capaciteit. Hoe krachtiger jouw computer kan minen, hoe meer je hier voor beloond wordt, doordat de kans groter is dat je Bitcoin vindt.
 33. PoS
  • Staat voor Proof-of-Stake (bewijs van aandeel). Dit is een systeem dat het belang in een bepaalde cryptomunt koppelt aan de miningcapaciteit. Dit houdt in dat, hoe meer tokens je van een bepaalde cryptomunt bezit, hoe meer je van deze munt kan minen.De PoW en de PoS zijn alle twee consensus algoritmes. Met dit mechanisme kun je als gebruiker, maar ook machines, in een gedistribueerde omgeving ordenen. Alle agenten, de nodes van een blockchain, moeten het met elkaar eens zijn over één enkele bron van waarheid. Ook als enkele van de nodes falen. Dit betekent dat het systeem fouttolerant moet zijn.
 34. Smart Contract (slim contract)\
  • Een tweezijdig smart contract is een onveranderlijke overeenkomst die op de blockchain is vastgelegd, waarin specifieke logische handelingen staan die vergelijkbaar zijn met een ‘normaal’ contract. Wanneer dit contract getekend is, kan het nooit meer veranderd worden. Een slim contract kan worden gebruikt om bepaalde benchmarks vast te stellen waaraan voldaan moet worden in ruil voor geld.
 35. Wallet
  • Zie ‘adres’
 36. Whale
  • Een whale is iemand die een groot percentage van een bepaalde cryptomunt bezit. Vaak is het zo dat een whale hierdoor ook de prijs van deze cryptomunt kan manipuleren.
 37. Whitepaper
  • Een document dat tot in detail het protocol van de cryptomunt beschrijft.
 38. Yield Farming
  1. Yield farming, dit is ook bekend als liquidity mining. Hiermee kun je met cryptocurrency-holdings een manier genereren voor beloningen. In eenvoudige bewoordingen betekent dit het vergrendelen van cryptocurrencies en het ontvangen van beloningen. Dit gebeurd op DeFi projecten.
Cryptocurrencies: 11.372
Markets: 940
Marketcap: 1.606.388.833.765 (2,03%)
24h Vol: 81.013.162.253
BTC Dominance: 49,90%
X