Nieuws en prijzen van Bitcoin, Ethereum, Cardano & meer

Hoe weet je nu wanneer je crypto moet kopen of juist verkopen?

Technische analyse is daarvoor een geweldig hulpmiddel. Binnen technische analyse bestaan verschillende indicatoren, waarvan de ‘support’ en ‘resistance’ enkele van de meest bekende en ook nog eens betrouwbare zijn. Natuurlijk bestaan er geen garanties, maar letten op de support en resistance vergroot je kansen op winst enorm!

Het juiste aan- of verkoopmoment bepalen is een van de lastigste dingen in de wereld van crypto. Zeker omdat de koersen op sommige dagen met meer dan 10 procent stijgen of dalen, of binnen een week ineens gehalveerd of juist verdubbeld zijn. Als je actief handelt, dan is het dus echt van groot belang om je instap- en uitstapmoment goed te bepalen om verliezen te voorkomen of je winst te maximaliseren.

Ik leg je uit wat deze technische indicatoren zijn en hoe je ze zo goed mogelijk inzet voor jouw strategie.

Support en resistance, wat zijn dat precies?

In de wereld van beleggingen en tegenwoordig ook cryptocurrencies, vormen support en resistance (steun en weerstand in het Nederlands) een belangrijke basis van technische analyse.

Wat is een support?

In het kort betekent de support een belangrijk punt van de koers op een trendlijn. De trendlijn zie je door alle toppen of juist de dalen met elkaar te verbinden. Wanneer de koers daalt in een stijgende trend, dan vindt de koers vaak steun op de trendlijn. Je ziet dan vaak dat de koers bij het bereiken van de steun weer opveert en dus een goed koopmoment kan zijn.

Wat is een resistance?

Aan de andere kant zie je dit fenomeen ook vaak duidelijk terug in een dalende (of horizontale) trend, waarbij de koers stijgt. De koers ondervindt dan juist weerstand zodra stijging de dalende trendlijn nadert.

Veel mensen kijken naar de trendlijnen en bijbehorende steunen en weerstanden en handelen ernaar. Daardoor ontstaat vaak een voorspelbaar patroon en een duidelijk trendkanaal, waarvan de toppen en dalen goede koop- en verkoopsignalen geven.

Waarom zijn de support en resistance belangrijk?

In de wereld van cryptotrading worden de prijzen gedreven door vraag en aanbod van verschillende coins. Is er veel vraag naar een bepaalde munt, dan stijgt de koers over het algemeen. Is er juist veel aanbod (willen veel mensen van hun crypto af), dan daalt de koers.

De support en resistance zijn belangrijke punten waar vraag en aanbod samenkomen. Ze spelen daarmee een belangrijke rol voor het voorspellen van mogelijke veranderingen in de koers. De steun en weerstand zorgen er vaak voor dat er een einde komt aan een prijsstijging of juist aan een prijsdaling.

Break-out

Hoewel je in de praktijk ziet dat een steun of weerstand goed werkt en je daarmee behoorlijk nauwkeurig kan voorspellen wanneer de koers binnen een trendkanaal weer van richting verandert, werkt de steun of weerstand niet altijd. Wanneer de steun of weerstand wordt doorbroken, is er sprake van een zogenaamde ‘break-out’.

Het doorbreken van een weerstand is op zijn beurt een koopsignaal, omdat het kracht aangeeft. Het doorbreken van een steun is juist een teken van zwakte en zet veel mensen aan tot verkoop, waarna de koers nog verder en vaak zelfs versneld daalt.

Daarmee is dus wel duidelijk dat de steun en weerstand belangrijke punten zijn voor juist een aan- of verkoop. Vooral traders kunnen er hun voordeel mee doen. Maar ook als je op de lange termijn handelt, biedt de koersgrafiek nog steeds duidelijke aanwijzingen.

De steunen en weerstanden zie je namelijk ook terug op de grafieken die een langere periode overzien. Handel je juist per dag? Dan zie je ook op de kortetermijngrafieken duidelijke koop- en verkoopsignalen. De steun en weerstand zijn dus voor elk type trader geschikt!

Cryptocurrencies: 10.176
Markets: 870
Marketcap: 1.055.937.288.552 (2,54%)
24h Vol: 49.225.853.074
BTC Dominance: 47,31%
X